Menybanner

Nyheter

artikkelbilde Filmutvalg hos Coop Obs! Vinterbro i august 2016. Foto: John Berge, VIDEOMAGASINET ©

Mer salg av Blu-ray i 2016

Etter første halvår er det solgt flere Blu-ray Disc i Norge enn de siste to årene. Det viser nye tall fra Norsk videogramforening (NVF). Den negative salgstrenden er snudd, mener videobransjens mann.

– Det fysiske filmformatet lever fortsatt og viser meget positive tendenser, sier generalsekretær Willy Johansen i NVF til VIDEOMAGASINET.

Toppåret for Blu-ray-salget i Norge historisk sett var i 2012, da det totalt ble solgt over 1,8 millioner plater. Så har dette sunket jevnt, frem til 2015, hvor det endte opp med rundt én million i salg. 

Men nå ser Johansen at trenden har snudd, og han har tallene å vise til.

VIDEOMAGASINET har fått innsyn i deler av statistikken som ellers kun deles mellom medlemmene. Her får vi med selvsyn se at kurven peker oppover for Blu-ray.

– Etter en langvarig nedgang i salget av fysiske produkter ser det ut som nedgangen har stoppet og vi ser så langt en øking av salget til forhandlere i 2016, forteller bransjens representant.

Mens det i 2015 ble solgt 434.201 Blu-ray i løpet av første halvår, er tallet i samme periode i 2016 på over 120.000 mer – 545.342 eksemplarer.

Det tilsvarer en økning på 22 %.

– Det er klart at vi i bransjen ser meget positivt på at Blu-ray-formatet øker så betydelig og dette bekrefter at forbrukerne blir mer kvalitetsbevist og ønsker den beste lyd- og billedkvaliteten på filmene som kjøpes, mener Johansen.

Han peker også på at enkelte titler som utgis både som Blu-ray og DVD har høyere salgstall på Blu-ray enn DVD.

Som nyere eksempler viser han til storselgere som Jurrasic World, som med nærmere 50.000 solgte Blu-ray er langt over DVD-salget av samme film. Den samme trenden gjelder andre actionfilmer som Star Wars VIII – The Force Awakens, Fast & Furious 7 og Avenger’s: Age of Ultron.

– Hvordan forklarer du at Blu-ray inne i sitt tiende leveår har fått vind i seilene?

– Vi har nå holdt på i to år med kampanjer for Blu-ray, frontet hos landets største nettsted, VG. Så det at vi annonserer mer for formatet og det faktum at forbrukerne virker mer kvalitetsbevisst, tror vi spiller inn.

Høsten og vinteren er tradisjonelt sett gode salgsperioder for handelsvarer, så også fysisk film.

– Vi forventer at siste halvår blir stort på bakgrunn av titlene som kommer! Vi tror vi får en kraftig økning og trenden er snudd! Når vi ser på kinotallene at flere filmer når mange hundre tusen besøk, vet vi at dette vil gi seg utslag i solide salgstall for de største filmene, sier Willy Johansen.

Hva gjelder det nye formatet, 4K UHD Blu-ray, er det fortsatt for tidlig å uttale seg om salgstrenden.

– Her er tallene fortsatt veldig små, men på sikt venter vi oss samme utvikling som for Blu-ray, sier NVF-sjefen.

listebilde Generalsekretær Willy Johansen i Norsk videogramforening (NVF). Foto: John Berge, VIDEOMAGASINET ©
Vi ønsker din mening hjertelig velkommen på alle saker. Vi ber deg å holde en respektfull og saklig tone. Trakassering, hatske og useriøse utfall og trusler, aksepterer vi ikke. Tenk på hvordan du ønsker å fremstå, da mange kan lese det du skriver. Kjør debatt! :D
Tilbake